Current Affairs July 2016 - Online Quiz


Following quiz provides Multiple Choice Questions (MCQs) related to Current Affairs July 2016. You will have to read all the given answers and click over the correct answer. If you are not sure about the answer then you can check the answer using Show Answer button. You can use Next Quiz button to check new set of questions in the quiz.

Questions and Answers

Q 1 - IMF declared $5.34 billion financial assistance to help strengthen the country's finances, hit by the crash in oil prices and the fight against the Islamic State group, for which of the following countries?

A - Iran

B - Iraq


D - UK

Answer : A

Q 2 - Amal Dutta, who passed away recently, was a famous ________________.

A - Actor

B - Singer

C - Footballer

D - Author

Answer : C

Q 3 - Recently, which of the following country was declared as Maternal and Neonatal Tetanus free?

A - India

B - South Korea

C - China

D - Japan

Answer : A

Q 4 - The Central Government has approved projects involving an investment of 19 crore 50 lakh rupees for creating class rooms, toilets for students and separate toilets for children under the Multi Sectoral Development Program, in the state of ______________.

A - Madhya Pradesh

B - Haryana

C - Punjab

D - Bihar

Answer : B

Q 5 - Who won the 2016 Caine Prize for his writings on the short story titled – ‘Memories we Lost’?

A - Stormiya Mqombothi

B - Xei Ping wei

C - Arundhati Roy

D - Lidudumalingani Mqombothi

Answer : D

Q 6 - The Union Cabinet has approved the interest subsidy of _______ for farmers for the year 2016-17, to get short term crop loan of up to Rs. 3 lakhs payable at 4% of interest rate within one year.

A - 25%

B - 10%

C - 15%

D - 5%

Answer : D

Q 7 - The World Heritage Committee meeting held in Istanbul, Turkey decided to add nine new sites on its World Heritage List, which of the following is not a part of the list?

A - Nalanda (Oldest University in The World)

B - Ancient city of Ani

C - Ancient site of Philippi

D - Dinanath Sheesh-Mahal

Answer : D

Q 8 - The Union Government approved Rs. 1601.51 crore for Jammu and Kashmir under the skill development initiative known as ____________.

A - Himayat

B - Skill India

C - Start up India

D - Himavan Badhe Chalo

Answer : A

Q 9 - MAITREE is a joint military exercise between India and which of the following country?

A - Thailand

B - Russia

C - Japan

D - China

Answer : A

Q 10 - The first meeting of the BRICS Working Group on ‘Energy Saving and Energy Efficiency’ was held at ________________.

A - Visakhapatnam, India

B - Beijing, China

C - New Delhi, India

D - Cape Town (South Africa)

Answer : A