Current Affairs May 2016 - Online Quiz


Advertisements


Following quiz provides Multiple Choice Questions (MCQs) related to Current Affairs May 2016. You will have to read all the given answers and click over the correct answer. If you are not sure about the answer then you can check the answer using Show Answer button. You can use Next Quiz button to check new set of questions in the quiz.

Questions and Answers

Q 1 - The World Hypertension Day(WHD) is observed every year across the world on___?

A - 17 May

B - 20 May

C - 17 April

D - 02 May

Answer : A

Q 2 - According to the World’s Statistics Report released by WHO, world’s lowest life– expectancy for both sexes is observed in____?

A - Sierra Leone

B - Nepal

C - Nauru

D - Central African Republic

Answer : A

Q 3 - The prestigious literary prize ‘Yugkavi Siddhicharan Prize’ has been conferred by the Nepal Prime Minister K P Sharma Oli to which of the following famous personalities?

A - Prime Minister Narendra Modi

B - Actor Amitabh Bacchhan

C - Sikkim Chief Minister Pawan Chamling

D - Singer A.R. Rehman

Answer : C

Q 4 - Jayalalithaa who was sworn-in as the Chief Minister of Tamil Nadu, belongs to which of the following parties?

A - Bhartiya Janta Dal

B - All India Anna Dravida Munnetra Kazhagam (AIADMK)

C - Indian National congress

D - Tamilian congress party

Answer : B

Q 5 - As per the report, in terms of PM2.5 measurements, which city has been declared as the most polluted city?

A - Zabol

B - New Delhi

C - Allahabad

D - Beijing

Answer : A

Q 6 - The single emergency number – 112 that will help people to reach immediate services of police, ambulance and fire department will be operational throughout India from ___?

A - 1 January 2017

B - 1 January 2020

C - 1 July 2017

D - 1 June 2017

Answer : A

Q 7 - The Income Tax (IT) department launched an electronic grievance redressal system to fast track taxpayer grievances and ensure early resolution of their complaints, popularly known as __________?

A - e-nivaran

B - e-solutions

C - e-ayekar

D - e-samadhaan

Answer : A

Q 8 - Who has been sworn in as the new Chief Minister of Kerala ____________?

A - Jayalalitha

B - Pinarayi Vijayan

C - Mamta Banerjee

D - Shivraj Singh Chouhan

Answer : B

Q 9 - Which of the following country emerged as the fifth largest producer of e-waste in the world?

A - India

B - Australia

C - USA

D - China

Answer : A

Q 10 - Recently, Aditi Krishnakumar was honored with the 'Scholastic Asian Book Award' for which of the following manuscripts?

A - Codex: The Lost Treasure of the Indus"

B - Island Girl

C - Chasing Freedom

D - Code X

Answer : A



Advertisements